Har du symptomer på stress?

Symptomer på stress? Bliv klogere

Ferie er forbundet med afslapning, nydelse og hygge. Så hvorfor overhovedet tænke på symptomer på STRESS?

Jo, fordi der er ro, så kan du bedre observere og registrere krop og sind.

Kan du i din (travle) hverdag sommetider blive i tvivl om det du registrerer er symptomer på stress – sund eller usund – og hvor længe det er ok at gå med fornemmelser af at være stresset?

Eller oplever du, at det er en kollega, ven eller partner der har ændret adfærd, og måske viser symptomer på stress?

Ferier får os ofte til at “vågne”

Det er ofte på en ferie, eller efter en ferie, at vi bliver opmærksomme på, at der er noget på færde.

Herunder kan du forhåbentlig finde lidt hjælp og blive klogere på stress symptomer. Og hvordan mindfulness kan være en vej videre og ud af “autopilot-fælden”.

Hvis du kan sige ja til en eller flere af nedenstående symptomer på stress, og du har mærket det i mere end et par uger, så skal du tage affære. Ofte går vi med symptomerne i al for lang tid, og vi vænner os til tilstanden.

Stop “ulykken” – start her

I det øjeblik du har registreret, at noget ikke er som det plejer, at du ikke er som du plejer, anbefaler jeg, at du kontakter din læge, taler med din arbejdsgiver eller studievejleder – og er du selvstændig vil jeg anbefale dig at annullere alle aftaler for en kortere periode i første omgang.

Herefter måske kontakte en psykolog, coach eller deltage i et mindfulness forløb. Har du en sundhedsforsikring, så tjek om der er nogen muligheder for hjælp der.

Eller måske skal du bare starte med at få sovet, til du bliver “træt af at sove”.

Sommetider vil vi ikke anerkende, at vi er stressede – på den usunde måde. Hvis du hører et andet menneske sige noget lignende:

“Du virker træt, du er stoppet med at holde frokostpause, du virker fraværende” og du hører det fra mere end én, så er det et signal om, at du bør STOPPE OP og bede om HJÆLP.

.

Et online mindfulness forløb reducerer stresssymptomer og forebygger stress

Herunder er eksempler på mulige signaler på stress, du skal tage alvorligt, og hvis du har lagt mærke til flere af de nævnte signaler gennem længere tid, dvs. nogle uger eller mere: 

Fysiske signaler på stress
  • Nedsat immunforsvar og ondt i maven
  • Hjertebanken og forhøjet blodtryk
  • Hovedpine, kvalme og svedeture
  • Appetitløshed, svimmelhed, diarré
  • Synsforstyrrelser og rysten på hænderne
Adfærdsmæssige signaler på stress
  • Manglende engagement, ubeslutsomhed og følelsesflad
  • Øget brug af stimulanser (alkohol, cigaretter, kaffe, medicin ol.)
  • Kritisk og opfarende
  • Øget fravær og isolation
  • Nedsat sexlyst
Psykiske signaler på stress
  • Koncentrations- og hukommelsesbesvær
  • Søvnproblemer, træthed og anspændthed
  • Ulyst, angst, depression, utålmodighed og irritabilitet 

Kilde: www.si-folkesundhed.dk

FØR og EFTER

Jeg har spurgt alle deltagere, jeg har haft på mine mindfulness forløb om, hvad er den ene forandring de har lagt mærke til, efter de havde taget forløbet – og hvordan de havde det før.

Her er nogen af udtalelserne:

FØR

 EFTER

kunne jeg ikke overskue, når mine mange bolde i luften faldt til jorden på en gang.

 

kan jeg bruge STOP-teknikken – jeg lukker døren til mit kontor og sætter mig med lukkede øjne og laver en kort meditation. Så̊ går det som regel straks meget bedre.
lod jeg tanker og følelser styre mit liv. kan jeg “se” det og håndtere mine tanker og følelser, så det er MIG, der styrer.
lod jeg autopiloten styre stort set alting i mit liv. kan jeg tænke og skabe ro indeni, inden jeg svarer/reagerer.
blev jeg let ukoncentreret og lavede overspringshandlinger. bruger jeg mindfulness til at “komme i tanke om” at holde fokus – og så gør jeg det!
var jeg ofte i gang med at planlægge og tænke på næste projekt. er jeg mere opmærksom på at være nærværende. Det hjælper mig dagligt.
havde jeg tit uro i kroppen og en overfladisk vejrtrækning. er jeg bevidst om at stilhed og det at mærke mit åndedræt gør, at jeg kan kontrollere og skabe ro i krop og sjæl.
havde jeg altid alt for travlt med at komme fra A til B uden at lægge mærke til, hvad jeg oplevede og ventetid skulle bare overstås. er jeg blevet bedre til at dvæle ved detaljer og nuancer i hverdagens oplevelser. At nyde pauser og være mere tilstede, når jeg er sammen med andre mennesker.
var jeg sådan én der ”slugte” min mad – og frokostpausen (og andre måltider) skulle gå hurtigt, så jeg kunne komme videre. tænker jeg på at spise langsommere og smage maden på en helt anden måde. Jeg spiser også mindre og bedre mad på den måde.
kunne jeg ligge og vende og dreje mig i min seng om aftenen. har jeg lettere ved at få ro i hovedet, når jeg skal sove.
var jeg en pessimistisk type, der ofte påvirkede mine omgivelser negativt, grundet min attitude. Jeg havde svært ved at vende en situation til noget positivt. er jeg blevet mere positiv og ved, hvordan jeg gennem opmærksomhed kan påvirke mig selv og mine omgivelser både positivt og negativt. Selv korte meditationer dagligt giver mig energi og holder mig ‘i form’.

Et forløb i mindfulness giver værktøjer til at håndtere stressen

Overvejer du for alvor at tage hånd om din stress, eller forebygge den, så er opmærksomhedstræning det helt rigtige.

Lær at træne din hjerne til naturlige pauser og mærk samtidig nervesystemet lettere falder til ro. Et individuelt forløb er tilpasset det tidspunkt på ugen og dagen, der passer dig.

Vil du gerne kunne håndtere de symptomer på stress du mærker? Du kan se og høre om, hvad mindfulness er i denne lille film som jeg har deltaget i (27 minutter).

.

Har du brug for én at tale med om dine symptomer på stress?

Jeg håber du har fået klarhed over, om de symptomer på stress du mærker (eller kender én der oplever at være stresset) er god – eller om du skal handle på den.

Alt det bedste,

Stina

Del dine tanker