Hvad er mindfulness?

Hvad er mindfulness? Mindfulness er opmærksomhedstræning, der øger din koncentration og din evne til at fokusere på det, du laver lige nu. Når du kan det, så er du blevet god til at være i nuet.

Ligesom al anden træning skal holdes ved lige for at få resultater, så skal mindfulness også trænes. Der er en væsentlig grund til at gøre det og dermed opnå at være i nuet; du bruger ikke unødig hjernekapacitet på andet.

Så når du f.eks. skal tage mange beslutninger, og måske har en udfordrende dag, er du godt forberedt med daglig mindfulness træning.

Det er optimalt at lave en fokuseret mindfulness øvelse bare 5 minutter hver dag.

Mindfulness øvelser er effektive og har en positiv virkning på dit helbred, fordi din hjerne ikke er på overarbejde. Det bliver nemmere at afspænde kroppen, og du kommer hurtigere tilbage til fokus, hvis du bliver afbrudt i det du laver.

I bunden af teksten kan du finde en mindfulness øvelse, du kan bruge dagligt og med det samme.

Sådan virker mindfulness

Hjerneforskning beviser, at mindfulness hjælper med at mindske slitage på hjernen. Mindfulness genopbygger og danner nye nervebaner.

Laver du mindfulness i blot få dage og uger, kan du observere, at det optimerer din evne til at bevare overblikket selv under pres, fordi mindfulness får dit nervesystem til at slappe af.

Når dit nervesystem slapper af, bliver dit åndedræt roligere og dybere, din hjerterytme og dit blodtryk sænkes. Et dybt og langsomt åndedræt giver dig mulighed for med egen vilje – når du har brug for det – at nedbringe et stresset åndedræt i et afstresset leje.

Det gør dig i stand til at observere indre kropsfornemmelser og derved kunne registrere evt. signaler på stress på et tidligt tidspunkt.

Eksempel 1:

Du er fordybet i en arbejdsopgave, og du bliver afbrudt flere gange. Et opspændt nervesystem bliver yderligere stresset, men et trænet og balanceret nervesystem minder din hjerne om, at der er ingen (livs)fare på færde, og får dig hurtigere tilbage til din fokuserede tilstand og i dit workflow.

Eksempel 2:

Du har været meget irriteret på en person i dit netværk gennem flere år. Med mindfulness træning har du fået et andet overblik, kan kontrollere din egen reaktion, og du lader dig ikke gå på af det, der tidligere irriterede dig.

Mindfulness nedtoner autopiloten

Vil du gerne kunne håndtere selv udfordrende situationer, og samtidig fremstå rolig og kontrolleret, så er det godt at kunne manøvrere din autopilot.

Mindfulness øvelser får din indre autopilot nedtonet, dvs. du reagerer ikke uhensigtsmæssigt, når du er presset og i underskud, men responderer mere bevidst og med overblik. Det er godt for dit nervesystem og din præstation, og du fremstår med større overblik, ressourcestærk og i kontrol.

Fordelen ved din indbyggede autopilot er, at du kan køre din bil eller cykle uden unødig hjerneaktivitet, og du kan lave de mest basale hverdagsgøremål uden at hjernen behøver arbejde for meget.

Ulempen ved en overaktiv autopilot er, at den får dig ud af fatning, ud af kontrol, og du trækker både energi og handling ud af dig selv og dine omgivelser. Typisk går autopiloten i gang, når du mangler søvn, har holdt for få pauser, når du presser dig selv over grænsen eller noget irriterer eller forstyrrer dig.

Forskellen på mindfulness og meditation

De to begreber mindfulness og meditation bliver tit forvekslet. Derfor kommer en forklaring på forskellen her.

Meditation er en teknik, du vælger at gøre brug af i et afgrænset tidsrum. Mindfulness integreres i din hverdag ved hjælp af mindfulness øvelser. Herunder uddyber jeg forskellen.

At meditere er en mental aktivitet, hvor man stilner tanker og følelser. Det er ikke et forsøg på at skubbe dem væk, men at træne at være i nuet.

Du sætter en tidsramme for en meditation. 10 minutter om dagen har vist sig at have stor effekt. Gerne uforstyrret. Meditation kan foregå siddende, stående, liggende eller i bevægelse. Det kan foregå i stilhed, til en stemme der guider, til rolig musik eller lytte til f.eks. naturens lyde.

Mindfulness er til gengæld et overordnet begreb og indebærer et væld af øvelser du kan træne, så du undgår stress, konflikter og tidsspilde.

Mange af øvelserne i mindfulness er uformelle og hverdagsrelaterede, som f.eks. at lægge mærke til, at vandet rammer og berører kroppen, når du er i bad – og ikke tænke på det møde du skal til bagefter.

Brusebadet skulle du have alligevel, og her vælger du så bevidst at lægge mærke til, at du bader – mens du gør det.

Hvis du laver en mindfulness øvelse hver dag, og du mediterer 10 minutter hver dag vil du lægge mærke til de positive forandringer hurtigt.

Mindfulness øvelserne bliver med tiden automatiseret og integreret i dit liv, dvs. du udfører dem nærmest uden at tænke over det. Men stadig med den store effekt.

Eksempel på mindfulness øvelse

I denne mindfulness øvelse bruger du åndedrættet. Den kaldes STOP-øvelsen. Lav øvelsen 2-3 gange i løbet af en dag i to uger. Man kan have en tendens til at gøre det om morgenen, prøv en gang imellem at gøre det på andre tidspunkter også, så du fordeler det på dagen. Samlet tager øvelsen max. 5 minutter fordelt på din dag.

Selve øvelsen:

Når du ser den røde lampe i et trafiklys eller blot ser en rød farve, så stop op, tag 1-3 dybe og langsomme ind- og udåndinger, herefter observér hvad du netop havde ”gang i”, uden at bedømme eller vurdere det, og herefter fortsætte med det – eller gøre noget andet, hvis du vurderer det, er mere hensigtsmæssigt.

Det er en måde at give sig selv en pause på, og dit nervesystem vil tage det som et tegn på, at det godt må slappe af. Du bliver ladet op og kan fortsætte din dag med større klarhed.

Del dine tanker