Elsker eller hader du løbeture? Prøv mindful running

En løbetur er sommetider det skønneste på jorden… og sommetider ulideligt kedeligt og ensformigt.

Går du og tænker på, at nu er det nu… på med løbeskoene og afsted. Om du er helt ny eller rutineret, så kan det være det sværeste skridt at tage. At få tøjet og skoene på og komme afsted.

Fordi du allerede er begyndt at kede dig.

Ved tanken om “bare” at løbe.

Tag trappen i højt tempo - Foto af Ev, Unsplash

Sådan kan din løbetur blive næring for sindet

Ofte kan en løbetur give næring til nye ideer og problemløsninger. Det er så skønt, synes jeg. Giv plads til det – måske når du har taget de første 100 skridt, har fået gang i kroppen, så vil du relativt hurtigt kunne fornemme, hvilke tanker, ideer og løsning på problemer, der dukker op helt af sig selv.

Så kan du herefter koncentrere dig om at fokusere på nuet, hvor du er, hvad du sanser og hvordan kroppen har det.

Sådan helt oldschool-agtigt – gør din løbetur mindful (det gør du måske allerede). Vær fuldt til stede. Drop musikken, hvis du lytter til musik, mens du løber (eller går eller cykler). Gør løbeturen til en slags meditation. Det betyder ikke at du skal løbe meget langsomt. Læs om det længere nede.

Hvorfor mindful running?

Du opnår mange fordele ved at løbe udover en forbedring af din kondition; det er f.eks. mindre stress, bedre koncentration, større nærvær, lavere puls og sænkning af niveauet af stresshormoner i kroppen. Og så kan mindfulness også gøre dig bedre til det du allerede gør, at løbe. Det er f.eks. at kunne registrere om din puls er ekstrem høj eller meget lav, om dine skuldre sidder oppe ved ørerne osv.

Her er nogle enkle tips du kan benytte dig af

Inden løbeturen

Sæt dig stille og tøm hovedet for tanker et par minutter. Måske i et mildt stræk af dine hasemuskler eller balder. Forsøg at fornemme hvordan er der i kroppen: Uro, stress, energi, udmattethed, lethed, tunghed…?

Træk vejret dybt inden gennem næsen og lav en lang udånding gennem munden, 3-4 gange. Så kan du nemmere skabe fokus. Hvordan føles kroppen nu? Hvad mærker du i kroppen? Hvad sker der med vejrtrækningen?

Selve løbeturen

Du kan lægge mærke til mange forskellige ting… Hvordan mærkes musklerne? Og hvordan har du det psykisk? Løber tankerne løbsk, eller får du ro i hovedet gennem den fysiske bevægelse? Du skal ikke analysere eller dømme dine tanker, men blot registrere at de er der – og derefter slippe dem, så godt du kan.

Ideer til fokuspunkter

Fødderne: Hvordan rammer din venstre fod underlaget? Hvordan er rytmen? Løber du let og afslappet? Hvor lidt eller meget kraft bruger dine fødder på at holde farten?

Åndedrættet: Hvordan udvider torso (bryst, ryg, mave) sig når du ånder ind, og trækker sig blidt ind igen, når du ånder ud. Ånder du ind og ud gennem næsen eller munden? Eller ændrer det sig afhængig af om du løber hurtigt eller langsomt, op eller ned ad bakke?

Hjertet: Mærk dit hjerte slå. Forestil dig og fornem, hvordan hjertet er med til at føre blodet rundt i kroppen.

Rytme: Hvordan bevæger din vejrtrækning sig sammen med kroppen? Forsøg dig med at tælle f.eks. 3-4 skridt på hver indånding og tælle 3-4 skridt på hver udånding.

Omgivelserne: Læg mærke til alt det der er “udenfor” dig. Er der andre mennesker, dyr, gående, løbende, cyklister, biler, bygninger? Træer, bjerge, buske, blomster? Hvordan er underlaget, hårdt, blødt, ujævnt, jævnt? Hvordan mærkes vinden mod huden? Er her dufte?

Kroppen: Vær tilstede med de følelser og fysiske sansninger, du oplever på din løbetur. Mærk musklerne arbejde i kroppen. Maven, ryggen, benene, armene. Er der ubehag, så prøv ikke at skubbe det væk. I stedet for at fortrænge det mentale eller fysiske ubehag, så prøv at ”være” i fornemmelsen, og se om der åbner sig nye muligheder. Hvis der er behagelige sansninger, så dvæl ved dem, lad dem trænge helt ind i dit system, så de bliver lagret. Jo flere jo bedre.

Vær nysgerrig og åben

Brug din nysgerrighed, se og oplev det du ser og oplever. Du skal ikke anstrenge dig for at være mindful… du lader det ske, fordi du har en intention om at være det. Lad det, der fanges ind i din bevidsthed være der, giv det opmærksomhed, og find herefter et nyt fokusområde.

Du kan bruge mindful running både i dine lav-intensitets-pas, i interval træningen, i byen eller i skoven, morgen, eftermiddag og aften. Hvis du deltager i et løb (motion eller konkurrence), så kan du vælge især kroppens muskler som dit fokuspunkt, men også underlaget, vejrtrækningen og føddernes landing og afsæt.

Din løbetur vil få helt nye dimensioner og kan blive en full-body-and-mind-experience (sagt på godt dansk)!

Efter løbeturen

Få en god afslutning på din løbetur. Kroppen husker både, hvordan du fik startet og afsluttet. Læg mærke til kroppen. Hvordan føles den nu? Vejrtrækningen? Er der ømhed, opspænding, afslappethed?

Hvordan er humøret? Glæde, lettelse, energi, træthed? Sult, tørst, balance?

NB. Du skal naturligvis ALTID lytte til kroppens advarselssignaler. Ved at være fuldt til stede med dig selv, så ved du, hvornår du skal stoppe eller ændre på det du gør, og hvornår du kan fortsætte og opleve at smerten vil opløse sig, fordi du er bevidst nærværende.

Generelt … prøv at bemærke

Brug STOP-øvelsen og kort sagt: Stop op!

Læg mærke til, hvordan det du observerer ændrer sig undervejs. Hvordan de forskellige fokus ændrer dit løb. Eller ændrer din opmærksomhed til løb.

Måske skaber det forandringer i andre dele af i dit liv. Forbedrer din koncentrationsevne, øger dit nærvær i dine relationer i familien og på jobbet. Måske bare gør dig gladere over selv de mindste ting.

Prøv det. Du kan skabe de positive forandringer i dit liv. Du kan skabe den virkelighed, du ønsker.

Har du nogen spørgsmål eller kommentarer til det jeg har skrevet, så kontakt mig endelig eller skriv en bemærkning her på siden.

Rigtig god fornøjelse med mindful running.

Kærlig hilsen

Stina

Del dine tanker